Di-isosyanaattien käytölle koulutusvaatimus 24.8.2023 alkaen

EU:ssa astuu 24.8.2023 alkaen voimaan koulutusvaatimus di-isosyanaattien – käytännössä polyuretaanien – käyttäjille. Vaatimus koskee teollisuus- ja ammattikäyttäjiä ja niitä aineita, joissa di-isosyanaatin pitoisuus on yli 0,1 painoprosenttia.

Di-isosyanaatit ovat allergisoivia ja voivat aiheuttaa työntekijöille työperäistä astmaa, minkä vuoksi EU:ssa on päädytty rajoitukseen. Ilman hyväksytysti suoritettua koulutusta ei yli 0,1% di-isosyanaatteja sisältäviä aineita saa käyttää ammattikäytössä 24.8.2023 jälkeen. Useimmat polyuretaanituotteet sisältävät di-isosyanaatteja. Laki ei koske harrastekäyttöä.

Työnantajan tehtävä on varmistaa että käyttäjät ovat suorittaneet koulutuksen. Meidän toimittajan tehtävä on varmistaa että tuotteen vastaanottajalla on tieto koulutusvaatimuksesta, josta tulee myös olla merkintä pakkauksessa.

Koulutusta saa esim. eri kaupallisilta toimijoilta. Suomenkielinen koulutus on tulossa maaliskuussa saataville tänne: https://www.safeusediisocyanates.eu/fi/

Lindberg & Lund Oy toimittamissa tuotteissa koulutusvaatimus koskee osaa OBO ja Huntsman-tuotteita. Vaikka käyttämänne, di-isosyanaatteja sisältävä polyuretaanituote ei ylittäisi koulutusvaatimuksen rajaa niin suosittelemme kuitenkin koulutuksen käymistä jos aineen käyttö on säännöllistä. Näin varmistutaan käytön turvallisuudesta.

Jos tuotteisiimme liittyen tulee kysyttävää tästä aiheesta, ota yhteyttä info@lindberg-lund.fi

Lisätietoja:

https://tukes.fi/-/di-isosyanaattien-kaytolle-koulutusvaatimus#1297a48b

https://www.safeusediisocyanates.eu/fi/

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/?uri=CELEX:02006R1907-20221217&from=EN:#page=281